Lid wordenDoneren

Vragen over HCHWA-DBlijf er niet mee zitten. Neem contact op via

06-22062560zorgloket@hchwa-d.nl

Kinderen krijgen & HCHWA-D

Ieder mens een kinderwens

Ook als HCHWA-D-gendrager kunt u kinderen wensen. Met uw erfelijke aanleg voor HCHWA-D heeft u 50% kans om de ziekte aan uw kinderen door te geven. Er zijn ook mogelijkheden om kinderen te krijgen die de ziekte zeker niet zullen dragen.

“Ik heb HCHWA-D. En ik heb een kinderwens.”

Twee mogelijkheden om erfelijke aanleg niet door te geven

Ook een HCHWA-D-gendrager kan kinderen krijgen die de erfelijke aanleg niet overnemen.

1. Prenatale diagnostiek
DNA-onderzoek van het vruchtje vroeg in de zwangerschap (10e – 13e week) via een vlokkentest.

2. Pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD)
Met PGD kan een HCHWA-D-gendrager kinderen krijgen die zeker de ziekte niet dragen. Bij deze procedure vindt, in plaats van een spontane, een kunstmatige bevruchting plaats. Wanneer de ontstane embryo uit een klompje van 8 cellen bestaat, wordt één cel uitgenomen voor onderzoek. Het DNA uit deze cel wordt onderzocht op afwijkingen. Vervolgens worden een of twee gezonde embryo’s (zonder afwijkingen) teruggeplaatst in de baarmoeder. De overige embryo’s worden volgens een wettelijk protocol vernietigd.

De genetische voorbereiding duurt een jaar en daarna volgt nog de vruchtbaarheidsbehandeling (IVF). Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Klinische Genetica van het academisch ziekenhuis Maastricht.

Voor meer informatie over mogelijkheden bij een kinderwens, prenatale diagnostiek of PGD kunt u bij de klinisch geneticus terecht. Of kijk eens online: www.pgdnederland.nl.