Lid wordenDoneren

Verkleint een schoner brein de kans op hersenbloedingen?

 

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan met een subsidie van de Hersenstichting onderzoeken of de verwijdering van schadelijke eiwitten uit de hersenen verbeterd kan worden kunnen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de hersenen een 'afvalsysteem' heeft, dat invloed heeft op de afvoer van het giftige eiwit amyloid beta uit de hersenen. Het idee is dat het stimuleren van dit afvalsysteem, het risico op hersenbloedingen verminderd. Dit gaan ze op twee manieren proberen te bereiken: door de diepe slaap te stimuleren en door een bepaalde zenuw te activeren. 

In één groep patiënten zal de slaap worden gestimuleerd met GHB, een middel dat erg goed werkt voor mensen met narcolepsie. Een andere groep krijgt een apparaatje dat zij driemaal per dag een paar minuten in de nek zetten. Dit geeft kleine elektrische impulsen die via een bepaalde zenuw (de ‘nervus vagus’) naar het brein reizen. Een derde groep patiënten krijgt beide behandelingen. Het onderzoek staat onder leiding van neuroloog Marieke Wermer en van neuroloog en slaapspecialist Rolf Fronczek. 

Met recent ontwikkelde speciale MRI-scantechnieken zal worden gekeken of het reinigingssysteem daadwerkelijk wordt gestimuleerd. Dit deel van het onderzoek wordt gedaan door de afdeling radiologie, geleid door Lydiane Hirschler en Thijs van Osch. Ook wordt het hersenvocht van deelnemers onderzocht op uitscheiding van schadelijke eiwitten. 

De studie begint waarschijnlijk na deze zomer. De onderzoekers hopen dat patiënten met de Katwijkse ziekte hieraan willen deelnemen. Zodra duidelijk wordt wanneer de studie kan starten, zult u meer over wie er mee kan doen en hoe u zich hiervoor kunt opgeven.

Voor meer gedetailleerde informatie kunt u dit artikel lezen.