Lid wordenDoneren

60.000 Euro voor onderzoek opgehaald met Kattukse Tien

Zaterdag 25 mei vond de derde editie van de Kattukse Tien plaats, een wandelevenement van de Kattukse Brainweek in samenwerking met de familie van Schie. Hun moeder Tineke de Jong overleed drie jaar geleden aan de Katwijkse ziekte, waarna zij besloten in actie te komen. Zo kwamen zij op het idee van de Kattukse Tien, met een knipoog naar de bijnaam van hun moeder.

De 500 plekken voor wandelaars van 10, 25 of 50 kilometer waren dit jaar binnen drie weken uitverkocht. “Vorig jaar was spannend, omdat we het evenement voor het eerst op grote schaal organiseerden en dan is het altijd afwachten of je overal aan hebt gedacht en of het uitverkoopt. Het werd een groot succes en mensen waren blij en dus wilden er heleboel dit jaar weer meedoen. Het is super mooi om zulk enthousiasme bij onze deelnemers te zien!”, aldus mede-organisator Sanne van Rijn. Naast de volwassen wandelaars waren er ook 30 kinderen die de Kattukse Halve Tien (5 kilometer) meeliepen, als een vrolijke sliert witte Kattukse Tien t-shirts door Katwijk.

Wandelen bleek dus een schot in de roos voor de Kattukse Brainweek. Daarbij hebben ze veel te danken aan allerlei organisaties en bedrijven in en om Katwijk. Zo’n beetje alles wat je op en rond het evenement ziet wordt gratis beschikbaar gesteld aan de organisatie. Bregje van Schie, dochter van Tineke: “Samen met ons eigen netwerk en dat van de Brainweek zie je hoeveel mensen betrokken willen zijn en willen helpen en dat is echt hartverwarmend. En dan zijn er ook nog vrijwilligers die er de hele dag zijn.”

Dit jaar was het extra feest doordat de wandelaars hun laatste meters door de Duinrand liepen. Daar werden de wandelaars, sommige op hun laatste benen, feestelijk begroet door bewoners die de hele boel hadden versierd met ballonnen, bloemenslingers, spandoeken en krijt, en bloemen uitdeelden met dank aan de Floral Trade Group. Het warme onthaal door Tis iets ârs van DVS kreeg de bewoners, personeel, vrijwilligers én wandelaars in polonaise.

De sfeer onderweg en op thuisbasis de Goerie, die met de dagbesteding van ’s Heeren Loo ontzettend belangrijk zijn in de voorbereiding en op de dag zelf, laat het belang van het  evenement zien. Sanne van Rijn: “We weten allemaal dat de ziekte in veel Katwijkse families voorkomt. En (jonge) mensen die weten dat ze de ziekte hebben of daar bang voor zijn en mensen die bij familieleden zien wat de ziekte doet, die willen iets doen. Daar krijgen ze op een dag als vandaag de kans voor. De Kattukse Tien verbindt de families met de Katwijkse ziekte en de mensen om hen heen en helpt ons daarnaast om Katwijkers beter te informeren over wat de ziekte is.”

Dit jaar kregen wandelaars de kans om met hun eigen doneerprofiel zich te laten sponsoren en zo te helpen geld op te halen voor onderzoek. Dat leverde bedragen op die niemand verwacht had: de familie Smit bijvoorbeeld haalde, met hulp van o.a. de dag van de Katwijkse ziekte bij vv Katwijk, een bedrag van €15.000 op. Dat bedrag werd 's avonds, na een bezoekje aan het sponsorhome op de Krom, nog met maar liefst 5000 euro aangevuld door een Katwijkse ondernemer die anoniem wenst te blijven. Daarnaast haalde bijvooorbeeld de familie Koning met hun actie meer dan €5.000. Het hele team van de Wilhelminaschool in Rijnsburg komt deze weken in actie en liep o.a. de Tien. En zo waren er nog vele acties, groot en klein, die bijdroegen aan een geweldig resultaat. Er waren ook veel lokale ondernemers die besloten wandelaars te sponsoren, omdat ze hen persoonlijk kennen of omdat wandelaars bijvoorbeeld bij hen werken.

Sanne van Rijn: “Dat laat zien dat de Kattukse Tien van ons allemaal is en we het écht samen doen. Toen we de cheque onthulden stond de familie van Schie rechts van ons en de familie Smit links van ons, een mooi symbolisch beeld. En toen we de opbrengst onthulden, rende Patrick Smit om ons heen en sprong Leendert van Schie om de nek. Het was voor ons allemaal erg emotioneel.”

Voor de organisatie is het nu tijd om even bij te komen van alle indrukken. Bregje van Schie: “Het was dit jaar extra emotioneel, omdat ik in maart moeder ben geworden van lieve Zonne en zij liep samen met mijn broer 10 kilometer mee, voor oma. Ik denk dat mijn moeder ontzettend trots op ons zou zijn geweest. We hadden nooit durven dromen van zo’n succes en zo’n opbrengst!”

Het evenement bracht met dank aan alle wandelaars, de sponsoracties en bijdragen van vele Katwijkse ondernemers, maar liefst €55.000 op. Dat geld wordt geïnvesteerd in het onderzoek naar de Katwijkse ziekte. Sanne van Rijn: “We willen een hoopvolle toekomst voor alle mensen die met de Katwijkse ziekte te maken hebben. Met zulke bedragen helpen we het onderzoek vooruit en helpen we zo een behandeling dichterbij te brengen. En daar doen we het allemaal voor.”