Oproep deelname CAVIA onderzoek

In april heeft onderzoeker Sophie Schmid tijdens een thema-avond verteld over het CAVIA-onderzoek in het LUMC. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar het effect van de afzetting van amyloïd (eiwit) in de vaatwanden bij mensen met HCHWA-d op de regulering van de bloedtoevoer naar de hersenen. Dit wordt vergeleken met mensen die géén HCHWA-D hebben.

Dit wordt onderzocht door het inademen van een licht verhoogde concentratie CO2, kijken naar flitsende beelden en opstaan na een poosje stil te liggen. De metingen worden uitgevoerd met een MRI en transcraniale doppler (TCD, ultrasound op het hoofd). Verder wordt bloed afgenomen en een neurologisch en neuropsychologisch onderzoek verricht.

Ondertussen hebben al 11 patiënten met HCHWA-d en 9 controles (mensen die geen HCHWA-D hebben, ter vergelijking) deelgenomen aan dit onderzoek! Dat betekent dat het minimale aantal patiënten in de studie heeft meegedaan, maar er is nog ruimte voor vier extra deelnemers. Omdat de controle deelnemers met leeftijd en geslacht gekoppeld worden aan de patiënten, zijn we nog heel specifiek op zoek vrouwen van 49-51 en 63-65 jaar zonder de Katwijkse ziekte.

Anders dan in april op de bijeenkomst is verteld, is het protocol aangepast en mogen ook symptomatische patiënten met migraine of epilepsie meedoen en dan worden de scans met de flitsende beelden weggelaten.

De onderzoeken vinden plaats op dinsdag van 8.30 tot 14.30 uur (met ontbijt en lunch). De vergoeding voor dit onderzoek is €60 + reiskosten. Mocht u geïnteresseerd zijn in dit onderzoek en zou u meer informatie willen ontvangen, dan kunt u contact opnemen door te bellen naar Gerda Labadie op 071 –526 1921 (ma-do van 8.30-16.00 uur) of te mailen naar hchwad-radi@lumc.nl.

 

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Comments are closed.